“Antihrvatski narativ u Srbiji presnažan, antihrvatsko raspoloženje prerašireno!”

Foto: DSHV Tomislav Žigmanov

O položaju Hrvata u Vojvodini u Novom danu govorio je čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Prije nekoliko dana u Subotici je napadnuto petero hrvatskih državljana.

Žigmanov je rekao kako oko istog događaja postoje različiti pristupi. Dok DSHV smatra da se radi o etnički motiviranom nasilju, vlasti incident opisuju kao remećenje javnog reda i mira.

“Mi smo, kao institucija hrvatske zajednice, više povjerovali žrtvi koja je bila objektom etničkog motiviranog nasilja, koja je bila izložena najgnjusnijim uvredama i prijetnjama, a zadobio je i lakše tjelesne ozlijede. Još uvijek nemamo jasnu poziciju Ministarstva unutarnjih poslova i Tužiteljstva o tome što se dogodilo. U medijima se interpretira kao svađica oko parkinga i da će djelo biti okarakterizirano kao remećenje javnog reda i mira”, rekao je.

Ponovio je kako nije prvi puta da se nasilje koje ima snažne etničke konotacije u procesu obrade pokušava reinterpretirati i umanjiti važnost, kako bi se stvorila slika da je Srbija šampion u svijetu kada je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama.

Naveo je da se takvi incidenti pojavljuju s vremena na vrijeme, dok osuda s položaja moći izostaje.

Istaknuo je i da javnosti u RH ispod radara prolazi “cijeli proces revizije povijesti”. “Narativi da se jedini zločini događali u Hrvatskoj samo spram Srba, inerpretacije tih događaja uz javne spektakle koje se prenose na državnim medijima, izložba u povodu Jasenovaca… To su narativi koji ekstremno negativno govore o Hrvatskoj. Antihrvatski narativ u Srbiji je presnažan, antihrvatsko raspoloženje prerašireno… Politikom se bavimo s ulice”, rekao je Žigmanov.

(Izvor:N1-Hrvatska.hr)