Grad Osijek osigurao osigurao 101 pomoćnika u nastavi za djecu s razvojnim teškoćama!

Foto: Ivan Radić

PROJEKT “OSIGURAJMO IM JEDNAKOST 5”

U ovom je trenutku u osječkim osnovnim školama 109 učenica i učenika kojima je potreban asistent. Grad Osijek osigurao je 4,5 milijuna kuna za asistente u nastavi.

Nakon uspješne provedbe četiriju projekata “OSIgurajmo im JEdnaKost”, kojima je Grad Osijek osigurao pomoćnike u nastavi učenicima osnovnih škola s teškoćama u razvoju, gradonačelnik Ivan Radić u ponedjeljak je najavio da je Grad pred potpisivanjem ugovora kojime će u sljedećoj školskoj/pedagoškoj godini, u okviru projekta “OSIgurajmo im JEdnaKost 5”, osigurati novac za 101 asistenta u nastavi, koji će pomagati 109 učenika s teškoćama u razvoju.

Ugovor je vrijedan 4,5 milijuna kuna, od čega 85 posto čine nepovratna sredstva Europske unije, a 15 posto proračunska sredstva Grada Osijeka.

– Ovih smo dana dobili službenu obavijest da je projekt prošao administrativnu provjeru i ocjenjivanje kakvoće te je udovoljio svim utvrđenim zahtjevima u postupku dodjele nepovratnih sredstava. To znači da su Grad Osijek kao prijavitelj projekta i sve osječke osnovne škole kao partneri uspjeli osigurati 101 asistenta u nastavi, za 109 osječkih osnovnoškolaca s teškoćama u razvoju – rekao je Radić, dodavši da je cilj gradske uprave senzibilizirati društvo u cjelini kako bi se poboljšala socijalna uključenost učenika s teškoćama u razvoju unutar odgojno-obrazovnih ustanova, ali i izvan njih.

Za razliku od prethodnog projekta, “OSIgurajmo im JEdnaKost 4”, koji je trajao četiri godine i vrijedio 11 milijuna kuna, ovaj će trajati godinu dana te je financijski izdašniji. Sljedeći je korak raspisivanje natječaja za asistente u nastavi, što prema riječima pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražena Alerića možemo očekivati već u sljedećih nekoliko dana.

– Ponosni smo na ovu priču, koja traje još od 2008. godine, da pomažemo djeci u nastavi, ali i u svakodnevnom životu. U ovom trenutku u osječkim osnovnim školama imamo 109 učenica i učenika kojima je potreban asistent u nastavi, to su oni koji imaju valjana rješenja, odnosno liječničku dokumentaciju na temlju koje im je odobren asistent, no ako se zbog žalbi ili potrebe za dodatnim asistentima taj broj poveća, Grad će reagirati planiranim sredstvima ili rebalansom proračuna – rekao je Alerić.

Dodao je da će prednost na natječaju imati oni kandidati za asistenta u nastavi koji su prošli edukaciju i već imaju radno iskustvo u programu.

– Zbog već ostvarenog kontakta s djecom, pogotovo onom koja nastavljaju obrazovanje u osnovnoj školi, ti će kandidati imati prednost te ih pozivam da se svakako prijave na natječaj ako u međuvremenu nisu pronašli drugi posao – rekao je Alerić.

(Izvor:GlasSlavonije.hr)