Božinović primio u nastupni posjet britanskog veleposlanika Simona Thomasa

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović primio je u u utorak u nastupni posjet britanskog veleposlanika Simona Thomasa koji je pohvalio mjere stožera za turiste iz Velike Britanije pri ulasku u Hrvatsku, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

 U razgovoru o nizu pitanja ministar Božinović i izvanredni i opunomoćeni veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske potvrdili su snažan prijateljski i partnerski odnos dviju zemalja te obostrani interes za daljnjim jačanjem i produbljivanjem bilateralne suradnje.

 U razmjeni iskustava u upravljanju pandemijom covid-19. rekli su da je suradnja na tom planu važna i s obzirom na veliki interes državljana Velike Britanije za ljetovanje u Hrvatskoj.

 Veleposlanik Thomas pohvalio je mjere koje je Stožer civilne zaštite propisao za turiste iz Velike Britanije prilikom ulaska u Hrvatsku. Uz potvrdu o cijepljenju, uvjet za prelazak granice je i negativan test, dodaje se u priopćenju.

 Razmatrana je i mogućnost suradnje vezano uz razmjenu informacija o ključevima za aplikacije preko kojih se učitavaju britanske potvrde o cijepljenju kako bi se državljanima Velike Britanije na graničnim prijelazima olakšao ulazak u Hrvatsku.

 Veleposlanik Thomas odao je Hrvatskoj priznanje na najavi državnog tajnika SAD-a Anthonya Blinkena o uključivanju u američki Program izuzeća od viza. 

 Novi britanski veleposlanik zahvalio je na konstruktivnoj suradnji MUP-a u reguliranju statusa državljana Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske nakon što je Sporazum o izlasku iz Europske unije stupio na snagu.

 Veliku mogućnost za dodatnim jačanjem partnerskog odnosa Hrvatske i Velike Britanije prepoznaju u obrambenom sektoru i zajedničko članstvo u NATO-u, rekli su.

 Izrazili su zadovoljstvo nastavkom intenzivne policijske suradnje u suzbijanju različitih oblika organiziranog kriminaliteta – od uspješnih akcija u zapljeni velikih količina droge, preko suzbijanja pranja novca do razbijanja mreža krijumčara ljudi i oružja.

 Zaključili su da u području civilne zaštite postoji veliki prostor za jačanje bilateralne suradnje, što je ocijenjeno važnim imajući u vidu sve dalekosežnije posljedice klimatskih promjena.

 Veleposlanik Thomas izvijestio je da od objave plana o potpunom otvaranju, odnosno ukidanju svih mjera, broj novozaraženih u Velikoj Britaniji kontinuirano opada i to zbog visoke razine procijepljenosti. U Velikoj Britaniji je 72 posto građana primilo obje doze cjepiva, a čak 88 posto prvu dozu cjepiva.

 Iako je broj dnevnih slučajeva bio velik, broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva naglo je pao. Omjer smrtnosti od zaraze na početku pandemije bio je 1:60, a trenutno je 1:1000. Takvi pokazatelji rezultat su uspjeha cijepljenja. Trenutno britanska Vlada razmatra informativne kampanje i dodatne poticaje za cijepljenje, osobito mladih, rekao je novi britanski veleposlanik prema priopćenju.

(Hina)